Forøget stofskifte eller Hyperthyroidisme
Årsagerne til vægttab hos den gamle kat kan være mange. En af dem er en sygdom, der hedder hyperthyreoidisme også kendt som forhøjet stofskifte.
Forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme) – skyldes oftest en/flere godartede, men hyperaktive stofskiftehormon-producerende knuder i en eller begge skjoldbrusk kirtler. Sygdommen rammer typisk katte fra 8 års alderen og opefter, med stigende frekvens som alderen øges. Hyperthyreoidisme medfører et meget forhøjet stofskifte i hele kroppen. Alle indre organer såsom nyrer, lever, tarm men især hjerte er påvirket. Kattens metabolisme øges og derfor oplever vi ofte store vægttab over kortere tid.
I 80-90% af tilfældene virker katten meget aktiv (grundet det forhøjede stofskifte!) og spiser godt, sommetider er den næsten vanvittig sulten. Så ejeren reagerer måske ikke på vægttabet som et problem. Men i det lange løb belastes kroppen, bl.a. nyrer og hjerte så meget, at det giver problemer for katten. Mange katte med hyperthyreoidisme vil udvikle forhøjet blodtryk og får derfor også en øget risiko for blodpropper.
Mange katte med hyperthyreoidisme virker nærmest hyperaktive. Deres soigneringstrang kan ændres, så vi kan se lange/kraftige kløer og kedelig, uplejet og tottet pels.
Diarre og opkastninger ses ofte.
Diagnosen stilles på en blodprøve
Udfra symptomerne har man ofte en mistanke om hyperthyroidisme.
Din dyrlæge vil i nogle tilfælde kunne palpere (mærke) de forstørrede skjoldbrusk kirtler. Hjerte og kredsløb bliver også påvirket, så i en del tilfælde vil dyrlægen kunne høre et hurtigt bankende hjerte med galoprytme eller finde et forhøjet blodtryk ved en blodtryksmåling på dyrehospitalet. Men den endelige diagnose stilles ved måling af stofskiftehormonet (Thyroxin T4) i en blodprøve.
Hyperthyreoidisme kan behandles
Hyperthyreoidisme kan vi behandle enten medicinsk med tabletter eller ved en operation, hvor de stofskiftehormon producerende knuder fjernes.
Inden operationen skal kattens stofskifte nedsættes og stabiliseres. Så den behandles forud for operationen med tabletter i nogle uger, indtil thyroxin hormonet er faldet til næsten normalt niveau. Selvom operation jo altid indebærer en vis risiko, ser vi i langt de fleste tilfælde at katten hurtigt bliver frisk igen efter operationen.
KU-Life(Landbohøjskolen) har endvidere åbnet mulighed for en radioaktiv behandling og ødelæggelse af de hyperaktive knuder i skjoldbruskkirtlen uden at det normale skjoldbruskkirtelvæv ødelægges. Behandlingen kræver dog nogle ugers indlæggelse, så de radioaktive stoffer ikke forurener miljøet når de udskilles igen.
Uanset hvilken behandling du vælger, har den generelt god effekt!
Kattens stofskifte falder, og katten tager på igen. Din kat kan måske leve i årevis, hvis den behandles i tide for sin hyperthyreoidisme.
Pia Bisgaard, dyrlæge |